söndag 27 september 2009

Italienska köttbullar

Söndagar betyder ofta långkok eller mängdmatlagning hos oss. Så också denna dag.

Startade med att koka äppelmos på nästan alla äpplen vi hade kvar. Drygt 2 kilo gott, lättsockrat mos ligger nu i frysen för kommande rulltårtsbak, smaksättare till morgonfilen eller annat trevligt. Har inget konserveringsmedel i moset, så det blir små portioner som tål att stå i kylen några dagar efter upptining.

Råkade kika i rabatten under äppelträdet senare på dagen. Det visade sig att där låg minst ett par kilo fina äpplen som fallit mjukt på spirean och nu låg gömda under bladverket. Jag som trodde att årets äppelskörd var avklarad....

Köttbullar var det ja - och Italienska sådana med tomatsås. Recept finns det många, både på webben och i otaliga kokböcker. Jag har skapat min egen variant, givetvis med älg. Räcker till ca 6 portioner. Börja med tomatsåsen.

Tomatsås
6 st charlottenlökar, hackade
3 st vitlöksklyftor, hackade
2 fp hela tomater
1 dl hackad färsk basilika
Salt och svartpeppar
½ dl olivolja 

Mjukfräs löksorterna i olivoljan några minuter. Tillsätt tomaterna och det mesta av basilikan, rör om och låt puttra på svag värme 30 - 40 minuter. Avsmaka med salt och några varv med pepparkvarnen.

Köttbullar
400 g älgfärs
400 g fläskfärs
3 skivor dagsgammalt vitt bröd
3 dl mjölk
150 g färskriven parmesanost
Rivet skal av 1 stor citron
Saften av ½ stor citron
1 dl finhackad persilja
2 - 3 pressade vitlöksklyftor
Salt och nymald svartpeppar
Olivolja och smör till stekning

Smula brödet, lägg i en bunke och häll på mjölken. Låt svälla ca 10 minuter.

Blanda i övriga ingredienser och forma färsen till rätt stora köttbullar. Bryn dem i medelvarm stekpanna runt om i några minuter, så att de får fin färg. Lägg försiktigt ner dem i tomatsåsen och låt puttra på svag värme ca 10 minuter. Strö över resten av basilikan.

Till detta serveras oftast färsk pasta.

Eftersom vi försöker hålla oss till lågkolhydratkost så blev det vitkålsröra till köttbullarna. Denna har blivit en favorit hos oss sedan jag fick tipset av en matglad god vän.

Vitkålsröra - till ca 4 portioner
1 litet vitkålshuvud, grovhackat
2 stora gula lökar, grovhackade
2 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Rapsolja

Mjukfräs lök och vitkål på svag värme ca 10 minuter. De ska inte brynas! Häll på grädden, blanda om och låt puttra - fortfarande på svag värme - ytterligare ca 10 minuter eller tills allt är mjukkokt och det mesta av vätskan kokat in. Gott till mycket - ex kyckling, kött och kryddiga korvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.